Στη Μνήμη των Ιδρυτών της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων
Αιωνία να είναι η μνήμη
Στο έργο και την προσφορά των ευεργετών αναφέρθηκε με την περιεκτική ομιλία της η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Κα. Δημοπούλου Γεωργία:
Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτη Πατέρα Βαρνάβα, Πρωτοσύγκελλε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερώνυμου
Κύριε Πρόεδρε της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σιβιτανιδείου Σχολής
Κύριοι Σύμβουλοι της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος
Κύριε Γενικέ Διευθυντή της Σιβιτανιδείου Σχολής
Κύριε Νομικέ Σύμβουλε της Σιβιτανιδείου Σχολής
Κυρίες και Κύριοι Διευθυντές
Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Αγαπητοί μαθητές και σπουδαστές
Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων είναι Κοινωφελές Ίδρυμα και ιδρύθηκε με την από το 1917 διαθήκη του Βασιλείου Σιβιτανίδη, με την οποία η τεράστια περιουσία του περιέρχεται στο Ελληνικό κράτος, προκειμένου να ιδρυθεί η Σχολή, στο όνομα του διαθέτη και του αδελφού του Λουΐζου Σιβιτανίδη, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και κυρίως σύμφωνα με την σπουδαία Παρισινή Σχολή “Arts et Metiers”.
Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, γιος του Κύπριου Ιερώνυμου Σιβιτανίδη από την Πάφο, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1830 και πέθανε στις 3 Ιουνίου 1921 σε ηλικία 91 ετών. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στην Αλεξάνδρεια σε ελληνικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του σε Γαλλική Σχολή όπου και ειδικεύτηκε στο εμπόριο. Εργατικός, φιλόπονος και τίμιος, πολύ σύντομα ίδρυσε δική του επιχείρηση και εργαζόταν μαζί με τον αδελφό του Λουΐζο, του οποίου η τελευταία επιθυμία ήταν να ιδρυθεί στην Αθήνα Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης αναδείχθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξανδρείας και διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρός της, την ευεργέτησε πολλαπλώς, προσέφερε πλούσιες δωρεές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς και συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξή της.
Ο διορατικός και ευφυέστατος ευεργέτης, επιθυμούσε μία αυστηρή και δίκαιη διοίκηση του Ιδρύματος και έτσι αποφάσισε να διοικείται η Σχολή από εκπροσώπους του Θεού, του Νόμου και του Κράτους, με θεσμικό Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και την συμμετοχή σε αυτό ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών και εκπροσώπων της ελληνικής κοινωνίας.
Η Σχολή έχει διαγράψει παράλληλα με τον διακεκριμένο ρόλο της στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και μία δική της ξεχωριστή ιστορία, με μεγάλη, καταλυτική συμβολή στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με την λειτουργία οικοτροφείου, με την παραγωγή και εφοδιασμό Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών με έπιπλα και μεταλλουργικό εξοπλισμό.
Η Σιβιτανίδειος Σχολή έχει καταφέρει σε όλα αυτά τα χρόνια, να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες στους μαθητές της και να δώσει στην κοινωνία τεχνίτες άξιους και ικανότατους.
Όλη αυτή, όμως, η λαμπρή ιστορία του Ιδρύματος επετεύχθη διότι, επίσης, κάποιοι άνθρωποι πίστεψαν στους στόχους της και εργάστηκαν ανιδιοτελώς με μοναδικό σκοπό την εκπλήρωση της επιθυμίας των ευεργετών της και την ανάδειξή της σε πρωτοπόρο στην Τεχνική & Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Προσωπικά, συγκινούμαι βαθειά κάθε φορά που οι γονείς των μαθητών μας, μου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την Σχολή μας και επαναλαμβάνουν συνεχώς το πόσο χαρούμενοι είναι οι ίδιοι, αλλά και τα παιδιά τους που επέλεξαν την Σιβιτανίδειο για την φοίτησή τους.
Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή και Επαγγελμάτων παρέχει πάντα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Όλοι εμείς, ας συνεχίζουμε να πορευόμαστε ενωμένοι, με αγάπη και με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, ώστε η Σχολή μας να είναι πάντα ξεχωριστή και πρωτοπόρος.