Αναζήτηση στο Αρχείο Ανακοινώσεων

Ετήσιο Μνημόσυνο Αδελφών Σιβιτανίδη 2024 Στη μνήμη των Ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 και ώρα 10:00 π.μ., τελέστηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των Ιδρυτών του Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, αδελφών Βασιλείου και Λουίζου Σιβιτανίδη.
Η Επιμνημόσυνη δέηση έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της Σιβιτανιδείου Σχολής, με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή κυρίου Κωνσταντίνου Γούλα, της Προέδρου της Ε.Ε. κυρίας Βενιζέλου Μαρίας Δέσποινας, των μελών του Δ.Σ. κυρίας Αλεξάνδρας Πάλλη – Γιαννακοπούλου και κυρίου Παπαδόπουλου Νικόλαου, των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων, των δομών Κατάρτισης, των Διευθυντών Διοικητικών Υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών, των διοικητικών υπαλλήλων και των μαθητών της  Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Πρόκειται για μια ξεχωριστή και σημαντική μέρα για τη Σιβιτανίδειο Σχολή, γιατί η πράξη των ιδρυτών της ήταν και παραμένει ιερή, σημαντική, παραδειγματική και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ιδρύματος.  Για όσους, άλλωστε, αφιερώνονται στο σκοπό των μεγάλων Ευεργετών της πατρίδας, διαρκές μνημόσυνο είναι η πράξη.  Σ΄ αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε η επί έναν αιώνα προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους είναι κατά γενική ομολογία σπουδαία και ανεκτίμητη.
Ο Διευθυντής του 4ου  ΕΠΑΛ κ. Σκαμπαρδώνης Ευθύμιος εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία αναφερόμενη στο όραμα, το έργο και τη προσφορά των Ευεργετών αδελφών Σιβιτανίδη.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση



Ακολουθεί το περιεχόμενο της ομιλίας του διευθυντή του 4ου ΕΠΑΛ κ. Ευθύμιου Σκαμπαρδώνη

Κυρία  Πρόεδρε  της  Εκτελεστικής  Επιτροπής της  Σιβιτανιδείου  Σχολής
Σεβαστά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και  της Εκτελεστικής Επιτροπής της  Σιβιτανιδείου  Σχολής
Κύριε  Γενικέ  Διευθυντή  της  Σιβιτανιδείου  Σχολής
Κυρίες  και  Κύριοι Διευθυντές
Αγαπητοί  Προσκεκλημένοι
Κυρίες  και  Κύριοι  Συνάδελφοι
Αγαπητοί  μαθητές και  σπουδαστές
Η ίδρυση της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων είναι κληροδότημα δωρεάς δύο επιτυχημένων και διορατικών επιχειρηματιών, των αδελφών Βασιλείου και Λουΐζου Σιβιτανίδη. 
Προς ανάπαυση της ψυχής τους τελούμε σήμερα με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη,  επιμνημόσυνη δέηση.

Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, γιος του Κύπριου Ιερώνυμου Σιβιτανίδη από την Πάφο, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1830, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Έμπορος που δραστηριοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια, συνέδραμε στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Ελληνικής παροικίας, υποστηρίζοντας με δωρεές εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωφελή σωματεία. 

Κεντρικό ωστόσο μέλημά του, ήταν η τεχνική εκπαίδευση,ως μείζονος σημασίας παράγοντας για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση οραματίστηκε την ίδρυση μιας πρότυπης τεχνικής σχολής, με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και υψηλού κύρους στελεχιακό δυναμικό, που θα τόνωνε την ανώτερη και την κατώτερη εκπαίδευση και θα έδινε την δυνατότητα, σε αδύναμους κοινωνικά μαθητές, διαμένοντας στο οικοτροφείο της, να σπουδάσουν και να στηρίξουν τις ανάγκες της χώρας, στα τεχνικά επαγγέλματα.
 
Στο όραμά του αυτό τον συνέδραμε και τον καθοδηγούσε ο εξίσου πετυχημένος οικονομικά μεγαλύτερος αδελφός του Λουΐζος, για τον οποίο έτρεφε βαθιά αδελφική αγάπη και εκτίμηση. Γι΄ αυτό και στη διαθήκη του υπογραμμίζει και ορίζει πως επιθυμεί στην υπό ίδρυση Σχολή  στην Αθήνα να αναγράφεται στην επιγραφή της εκτός από το δικό του όνομα και του αδελφού του.

Ο εμπνευσμένος και οξυδερκής ευεργέτης επιθυμώντας η διοίκηση  του  Ιδρύματος να διαπνέεται από πνεύμα σοβαρότητας και νομιμοφροσύνης  αποφάσισε  να  διοικείται  η  Σχολή από εκπροσώπους  του Θεού, του Νόμου και του Κράτους, με θεσμικό Πρόεδρο διοικητικού Συμβούλιου, τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και την συμμετοχή σε αυτό Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών και εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας. 

Ο Βασίλειος  Σιβιτανίδης  φεύγει από τη ζωή το 1921.
Την ίδια χρονιά ανοίγει η διαθήκη του, σύμφωνα με την οποία κληροδοτεί στο ελληνικό κράτος αιγυπτιακά χρεόγραφα και λίρες, αξίας 3.000.000 χρυσών ελληνικών δραχμών. Η τεράστια περιουσία του περιέρχεται στο Ελληνικό κράτος, προκειμένου με τις προσόδους της να ιδρυθεί Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, στο όνομα του διαθέτη και του αδελφού του Λουΐζου, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και κυρίως σύμφωνα με την περίφημη Παρισινή Σχολή “Arts et Metiers”.

Η «Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων» ιδρύθηκε έξι χρόνια μετά το θάνατό του και εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Ελ. Βενιζέλου το 1927, με 5 ειδικότητες και 200 περίπου μαθητές. Λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1929-30 στο νοικιασμένο χώρο του πρώην εργοστασίου «Πιλοποιία Αθηνών» επί της οδού Θεσσαλονίκης στα Πετράλωνα. Τον Δεκέμβριο του 1931 η Σιβιτανίδειος εγκαταστάθηκε στα νέα κτίρια στην Καλλιθέα και για τα επόμενα πενήντα περίπου χρόνια απετέλεσε τη μοναδική ελληνική δημόσια σχολή τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το 1939 αριθμούσε  44 ειδικότητες και  1.500 μαθητές. 
Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο τα εργαστήριά της εξυπηρετούν ανάγκες της εθνικής άμυνας, ενώ στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας μας συντελούν παραγγελίες για ξυλουργικές και μηχανουργικές εργασίες από υπουργεία, την βουλή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΠΙΚΠΑ,την Πάντειο, τη Γεωπονική Σχολή, το Αμερικάνικο Κολέγιο κ.ά. Τη δεκαετία του 1960 λειτουργεί ως Κέντρο Ανωτέρας Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως (ΚΑΤΕΕ), ενώ το 1979 μαζί με την Ανωτέρα Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών της Νέας Φιλαδέλφειας δημιουργούν το ΚΑΤΕΕ μετέπειτα ΤΕΙ Πειραιά. 
Τα τέσσερα Επαγγελματικά Λύκεια, το Εργαστηριακό Κέντρο, η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και το ΚΕΔΙΒΙΜ που στεγάζει σήμερα αποδίδουν αποφοίτους ικανούς να απαντούν στις σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Η σχολή λειτουργεί αδιάλειπτα 97 χρόνια και έχει διαγράψει παράλληλα με τον διακεκριμένο της ρόλο στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση μια δική της ξεχωριστή ιστορία.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί αυτού του Ιδρύματος γνωρίζουμε ότι χρειάζεται κόπος, αισιοδοξία και υπευθυνότητα, για να είναι επιτυχείς οι στόχοι των σημερινών αναγκών και της προοπτικής της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.  Διαρκής μας στόχος είναι να κτίζουμε το αύριο του εκπαιδευτικού αυτού Ιδρύματος τιμώντας τους αείμνηστους ιδρυτές του και την ιστορία του.
Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί μαθητές ο δικός μας δρόμος, πρέπει να είναι σύμφωνος με τη θέληση των ιδρυτών, αντάξιος της ιστορίας και της αίγλης της Σιβιτανιδείου Σχολής, υποσχόμενος την πρόοδο και την προκοπή των μαθητών. Είναι ο δρόμος της φιλοπονίας, της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και προπάντων της συνεργασίας μεταξύ μας, της αγάπης για τους μαθητές μας.
Η Σιβιτανίδειος Σχολή τεχνών και επαγγελμάτων   παρέχει  πάντα υψηλό επίπεδο  εκπαίδευσης  και  κατάρτισης.
Όλοι εμείς ας συνεχίσουμε να πορευόμαστε ενωμένοι, με σύμπνοια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, ώστε η σχολή μας να είναι πάντα ξεχωριστή  και πρωτοπόρος.      
                                                                                   Σας  ευχαριστώ